Končno bioklimatska pergola, ki nudi vse kar potrebujemo

Ko danes pomislim na moje otroštvo si želim, da bi bila bioklimatska pergola že takrat del tega sveta. Odraščala sem v hiši z veliko teraso z zelenico pred izhodom iz kuhinje in kolikor se spomnim se je mama vedno jezila, ko smo otroci tekali ven in noter ter s seboj nosili umazanijo. Spomnim se tudi prijetnega zimskega sonca v kuhinji in žgoče poletne pripeke. Nekje v mojih najstniških letih sta se starša končno odločila, da na travo postavita pohodne plošče in naredita pergolo, ki jo je preraščala trta in nudila prijetno poletno senco, veliko dela z odpadlim grozdjem in listjem ter odvzela je večino zimskega sonca.

Tako sva se z sestro odločili, da bo bioklimatska pergola idealno darilo ob štirideseti obletnici poroke. Starša sta bila zelo navdušena, čeprav nista točno vedela kaj pričakovati in tako sva jima predstavila kaj bosta sploh dobila in seveda preverila, kaj od dodatne opreme bi imeli smisel kupiti. Praktično je z postavitvijo bioklimatska pergola lahko terasa dodaten prostor k hiši, saj z vso dodatno opremo lahko postane prostor zaščiten pred sonce, vetrom, dežjem. Lahko postne plesišče ali ogrevana dnevna soba z čarobno led razsvetljavo. 

Kako bi se torej bioklimatska pergola razlikovala od klasične pergole, je bilo vprašanje mojega očeta. Bistvo take pergole je, da ima fiksne strehe ampak je sestavljena iz ogrodja in ima vrtljive lamele, ki omogočajo uravnavanje sončne svetlobe. Tako nam bioklimatka pergola nudi poleti senco in ob enem omogoča kroženje zraka v vročih poletnih dneh. Pozimi pa skozi spušča sonce in je odlična za postavitev pred zastekljene notranje prostore, ki jih pozimi prijetno ogreva sonce. Poleg tega običajno dobre panele nudijo tudi vodotesnost, ki ščiti pred dežjem. 

Poleg same osnove panel boklimatska pergola ponuja veliko dodatne opreme. Možno je namestiti stranske panele za senčenje dopoldan ali popoldan, ko je sonce v nižjih položajih ali pa zip roloje, ki so boljša izbira, če se odločimo namestiti grelnike. Dobra bioklimatska pergola omogoča tudi montažo zvočnikov, led luči in različnih senzorjev za avtomatsko zapiranje v primeru slabega vremena.